Clash of Clans – Indruma-ti clanul catre maretie

Lansat in versiunea Android in octombrie 2013, Clash of Clans este un joc de strategie, dezvoltat de Supercell, companie finlandeza. Bucurandu-se de un succes enorm in randul utilizatorilor, jocul a generat venituri in cuantum de aproximativ 2.5 milioane de dolari zilnic, avand peste 8.5 milioane de jucatori, si asta doar pana in luna aprilie a aceluiasi an, inregistrand venituri totale de 900 de milioane in acel an, conducand topurile in acest sens. De altfel, dezvoltatorul finlandez este prezent in top 20 prin toate cele 3 produse pe care le-au realizat, respectiv Clash of Clans, Hay Day si Boom Beach. Aceste date impresionante sunt insa cu atat mai surprinzatoare cu cat jocul in sine este gratis, putand fi insa cumparate anumite upgrade-uri. Totusi care este cheia acestui succes?

In primul rand, jocul este unul de strategie, inspirand un soi de nostalgie in randul fanilor acestui gen, urmand spiritul unor jocuri pentru PC extrem de populare, precum Age of Empires. In esenta, fiecare jucator va deveni seful propriului sat, o baza pe care va trebuie sa o dezvolte cu ajutorul a doua resurse principale gold si elixir. Aceste resurse vor fi folosite in principal pentru a construi cladiri grupate in urmatoarele categorii: resurse, armata si defensiva. Baza poate dispune de maxim 5 lucratori (workers), fiecare putand fi intrebuintati doar pentru o singura activitate in acelasi timp. Daca la inceput durata upgrade-urilor este scurta, facand avansarea extrem de rapida, pe parcurs acestea vor necesita tot mai mult timp si mai multe resurse. Un calcul estimat arata ca pentru a ajunge la un nivel maxim din acest punct de vedere (desi se incearca in general ca fiecare update al jocului sa aduca noi “provocari”) ar necesita aproximativ 3000 de zile, sau echivalentul a 12.000 de dolari. Fara doar si poate, jocul este extrem de adictiv, intrucat limita la care acesta poate fi dus este practic infinita, fiind un test de anduranta pentru fani, unii dintre jucatori alocand si 16 ore zilnic pentru acesta.

clash of clans android 2

In al doilea rand, in ceea ce priveste modul in care poate fi jucat, este important de retinut ca un joc multiplayer, mai precis MMOG (massive multiplayer online game). El permite atat interactiune in timp real cu alti jucatori – multiplayer battles, cat si single player battles, in care jucatorul va avea la dispozitie campanii prestabilite in joc. Insa lucrurile devin cu adevarat interesante atunci cand jucatorul isi construieste castelul de clan si se asociaza cu alti jucatori in clan. Facand acest lucru, va avea acces la clan wars, unde se vor angaja in lupta cu alte clanuri pentru bonus de resurse. De asemenea, jucatorii isi vor putea trimite intre ei trupe, cooperarea fiind esentiala pentru obtinerea victoriilor. Si daca tot aminteam de cooperare, chat-ul clanului poate oferi si un prilej de socializare cu ceilalti membri ai clanului.

In al treilea rand, jocul este atractiv pentru ca incurajeaza dezvoltarea bazei. Aceasta, asa cum aminteam anterior, se bazeaza exclusiv pe acumularea de resurse, fara a fi nevoite de cumpararea anumitor cladiri sau unitati. Town hall –ul va putea fi dezvoltat pana la nivelul 10 maxim, fiecare nivel oferind posibilitatea de a ridica noi constructii. Jucatorii vor fi de asemenea categorizati in functie de trofee, ce pot fi castigate atunci cand obtin cel putin o stea (din 3 stele disponibile) atunci cand ataca satul altui jucator, sau atunci cand reusesc sa se apere cu succes de un atac. Dupa fiecare atac inamic ce obtine cel putin o stea, se va activa un scut de 12 ore in care satul nu poate fi atacat, insa acest scut va fi dezactivat in momentul in care se incepe cautarea de atacuri. Totodata, satul nu poate fi atacat atata timp cat jucatorul este activ, asadar o baterie rezistenta, sau o priza in apropiere sunt recomandabile.

clash of clans android

Un joc cat se poate de simplu, Clash of Clans este cu siguranta extrem de atractiv. Simplu de jucat, insa complex daca ne gandim la faptul ca este practic nemarginit ca si posibilitati de dezvoltarea, jocul a devenit un adevarat fenomen. Dovada acestui fapt stau numeroase site-uri care pornesc de la a oferi exemple de baze pentru fiecare nivel, pana la modalitati de a calcula cat timp si resurse sunt necesare pentru a avansa, nemaivorbind de streaming ce ne invata cele mai bune tactici de atac. Ceea ce este insa cu adevarat atractiv este faptul ca totul este gratis, limita la care jocul poate fi extins fiind setata de jucator, fiind un caz clasic in care rabdarea dulce mult aduce.

 

Descarca The Witcher Adventure Game de pe Google Play !

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *