Creatie a companiei cu acelasi nume, Uber vine cu o propunere interesanta. Oricine doreste poate sa practice ocazional taximetria, clientii fiind utilizatorii aplicatiei care, conectandu-se prin GPS va gasi masina cea mai apropiata de pozitia celui care solicita o masina. Idee pornita in San Francisco in 2010 pentru a permite utilizatorilor sa aiba acces rapid la limuzine cu sofer, ea a fost extinsa si la restul soferilor. Expansiune aplicatiei a fost una extrem de rapida intrucat pana in 2014 era disponibila in 140 de orase din circa 40 de tari. Ultimele date disponibile, din 26 martie 2015, arata ca vorbim de utilizatori din 55 de tari, insumand 200 de orase.
Conceptul in sine nu este unul in totalitate nou, existand site-uri care fac posibil contactul dintre persoane care calatoresc spre aceeasi destinatie, soferii doritori oferind un numar de locuri disponibile in masina, pasagerii platind partea lor din combustibil. Insa noutatea adusa de aplicatie este faptul ca ofera o alternativa pentru transportul in cadrul oraselor. Desi prin faptul ca prin aplicatie se comanda practic o masina care este in apropiere care ne duce la destinatie am fi tentati sa spunem ca nu se deosebeste cu nimic de o calatorie intr-un taxi, Uber ne contrazice. Acest lucru deoarece contractarea serviciului se face prin aplicatie si nu personal cu soferul, tariful este calculat de aplicatie pe baza distantei si a conditiilor de trafic, iar la destinatie pasagerul nu va plati nimic, suma retinandu-se de pe cardul clientului prin intermediului unui cont de client. Soferii vor primi tot pe cont o parte din bani, restul revenind companiei.
Daca la noi serviciul este inca unul in stare incipienta si destul de lent, nu la fel sta situatia si peste ocean. In New York spre exemplu, numarul de masini inregistrate la Uber este mai mare decat numarul de taxiuri disponibile (nu si numarul curselor Uber, insa). Acest lucru a dus la nemultumirea taximetristilor, acestia organizand proteste prin intermediul sindicatelor. Printre argumentele invocate s-a afirmat ca atata timp cat, cel putin teoretic, masinile Uber sunt nelimitate nici acestea nici taxiurile nu vor putea genera venituri suficiente pentru a-si asigura un trai din aceasta activitate. Mai mult decat atat, spre exemplu in Germania serviciul a fost interzis, instantele decizand ca este interzisa practicarea activitatii de catre Uber fara ca masinile sa fie legimitate conform legii taximetriei, orice incalcare a legislatiei fiind pasibila de o amenda de 250.00 de euro.
Vorbind despre Uber in Romania, aplicatia a fost lansata pe 25 februarie in acest an. Se practica un tarif de 1,39 pentru pornire si 1,39/km, la care se adauga 0,23 lei pentru fiecare minut trecut (avand o logica similara cu tariful de stationare pentru taxiuri). Este important de retinut ca nu se accepta cursele mai mici de 6 lei, acesta fiind si pretul platit pentru anularea unei comenzi. In ceea ce priveste soferii care pot aplica, acestia trebuie sa aiba minim 21 de ani, o masina care sa nu fie mai veche de 10 ani si sa nu aiba cazier judiciar. “Calitatea” acestora va fi atestata prin aplicatie, pasagerii avand posibilitatea de a acorda calificative de la 1 la 5 stele. De asemenea, in cazul in care se face o plangere impotriva unui sofer, acesta va fi suspendat pana in momentul in care se incheie investigatia care il priveste. Ramane insa de vazut in ce masura serviciul se va impune, intrucat datorita numarului mic de masini timpul de asteptare este inca unul mare, iar costurile in comparatie cu un taxiu obisnuit s-au dovedit, de asemenea, mai mari.
Pe cat este de interesanta ideea din spatele Uber pe atat este de controversata. Chiar daca teoretic tot ce face aplicatia este sa faciliteze legatura dintre soferi si pasageri, in realitate se ofera servicii de transport pasageri, adica taximetrie. Ori in acest caz legislatia din domeniu nu poate fi eludata, fiind un element de concurenta neloiala ca unora sa li se impuna legitimarea pentru activitatea de taximetrie (si o impozitare corespunzatoare) in timp ce altora sa nu li se aplice aceste restrictii legale. De asemenea, atata timp cat o cursa cu taxiul se impoziteaza, iar cele cu Uber nu, se pune si problema evaziunii fiscale. Pe langa acestea, fata de contractarea unei curse “clasice”, pentru a face o cursa cu o masina Uber este necesara si conexiunea la internet, ceea ce poate reprezenta o povara in unele cazuri. Asa stand lucrurile, trebuie sa ne punem intrebarea in ce masura aceste probleme vor afecta sau nu popularitatea aplicatiei si in ce masura acesta va inlocui in memoria colectiva obisnuita cursa cu taxiul.
Descarca Uber din Google Play !
Lasă un răspuns